Skip to main content

Privatna zdravstvena ustanova - FONTIS - Ordinacija za internu medicinu

Njega problematične kože

Procjenjuje se da kožna oboljenja pogađaju od 20 procenata do 30 procenata populacije, a od ovog broja 10 procenata oboljelih otežano obavlja dnevne aktivnosti. Tri najzastupljenija kožna oboljenja su akne, ekcem i psorijaza. To su hronične bolesti koje mogu biti veoma neprijatne. S obzirom na to da se pacijenti sa promjenama na kože često najprije obraćaju farmaceutu, pravilan izbor preparata znatno doprinosi uspjehu terapije i dobrom opštem stanju pacijenta. Višegodišnje iskustvo nas je navelo da razvoj firme usmjerimo u tri pravca:

  • Tretiranje aknozne kože odgovarajućim preparatima i tretmanima
  • Tretiranje ostalih promjena na koži (ekcemi, psorijaza, bradavice, žuljevi, ragade, itd.) odgovarajućim preparatima
  • Njega kože preparatima i tretmanima

Sve recepture preparata i proizvodnog programa unikatne su kombinacije i rezultat su višegodišnjeg iskustva. U kreiranju i izradi svojih preparata koristimo najkvalitetnije supstance i provjerene tehnološke postupke. Istovremeno intenzivno istražujemo nove mogućnosti i usavršavamo procese u cilju podizanja kvaliteta usluga.

Naš sistem tretiranja akni zasniva se na redovnom čišćenju kože i redovnoj primjeni preparata koji pospješuju sintezu kolagena i elastina. Osim redovne kontrole, za uspješno saniranje akni veoma su važni i odgovarajući tretmani, jer se ekstrakcijom i hemijskim ili mehaničkim pilinzima kože pore čiste od komedona (koji su preteče akni). Na taj način, ljekovita supstanca efikasnije djeluje.

Kombinacija preparata koje koristimo u vidu mlijeka, tonika ili losiona, dnevne i noćne kreme, sadrži ljekovite supstance. Time se postiže sinergistično dejstvo hemije i ljekovite prirode, to jest, stvara se kombinacija antiseptika, adstrigenasa, keratolitika i sličnih supstanci s jedne strane, i ljekovitog bilja u obliku infuza, tinkture ili gela inkorporiranih u podlogu s druge strane. Podloge mogu biti masne, eucerinske i sa melemima, koji sadrže voskove, i podloge tipa gelova koji koži daju potrebnu vlagu. Svi ti preparati posjeduju sljedeća svojstva:

  • Efikasno otklanjaju izumrle ćelije epitela kože, ne nadražuju je i tako otvaraju lojne žlijezde
  • Svojim antibakterijskim dejstvom saniraju nastale zapaljenske procese
  • Nijesu toksični i mogu se neograničeno dugo koristiti
  • Mogu se bezbjedno koristiti tokom cijele godine jer ne posjeduju fotoalergijski efekat

Za uspješno liječenje akni važno je i strpljenje pacijenta jer liječenje obično traje 3-6 mjeseci, a nekad i mnogo duže, u zavisnosti od stanja kože i prethodnog liječenja. Za uklanjanje ožiljaka nastalih zbog neliječenih ili pogrešno liječenih akni, potrebno je duže vrijeme, čak i do dvije godine, u zavisnosti od dubine ožiljka.

Našim recepturama koje se baziraju na spoju prirodnih podloga i aktivnih principa iz bilja u kombinaciji sa zvaničnim preparatima, postigli smo odlične rezultate u tretiranju ekcema kod odraslih i djece, psorijaze, ragada, hemoroida, alopecije, peruti i opadanja kose, ispucalih bradavica kod dojilja, alergijskih reakcija itd.

FONTIS primjenjuje jedinstveni prilaz u tretmanu zdrave i problematične kože svojih klijenata kombinujući savjetodavne usluge sa proizvodnjom individualno prilagođenih preparata.