Private health institutions - FONTIS -  Practice of Internal Medicine and Dermatology

  • fontis5
   M. A. pharmacist Slavica Vučurović, director
   With a serious system of work and precise business expression Fontis Ltd. led by a team of pharmacists has created remedies for treatment and skin therapy.
  • fontis3
   M. A. pharmacist Zorica Potpara
   Fontis also has a salon for treatment and skin therapy known as Fontela, for whose needs the remedies are being produced in our own laboratory, which were made thanks to the many years of experience, creative challenges and projection of what is possible.
 • fontis6fontis7
  Fontis Ltd. deals with:

  • services and retail trade
  • production of medical cosmetics
  • supporting healing remedies, sanitary material, chemicals, and cosmetic medical provision

  Our team is made of:
  • Msci. Pharmacists
  • Msci. Pharmacists, specialists in pharmacist technology
  • Pharmacist technicians
  • Cosmeticians

Odgovaramo...

Odgovaramo...

Akne nastaju u lojnim žlijezdama. Na mjestima gdje nema lojnih žlijezda (na primjer, na očnim kapcima) nema ni pojave akni. Broj lojnih žlijezda na različitim mjestima na licu i tijelu varira. Gdje su lojne žlijezde brojnije tu se miteseri i akne češće javljaju. Neki od uzročnika nastajanja akni jesu sljedeći:

 • Povećana masnoća kože (hiperseboreja), slabi androgeni, uglavnom porijeklom iz nadbubrega selektivni su uzročnici povećanog mašćenja kože
 • Genetski faktor - akne se javljaju kod za to predisponiranih osoba
 • Psihogeni faktor - ima uticaja u patogenezi akni

Zdrava lojna žlijezda funkcioniše tako što u normalnim fiziološkim količinama izlučuje loj po površini kože i daje joj lijep i zdrav izgled. Za nastajanje akni odgovorne su promjene na lojnoj žlijezdi, koje su odraz određenih unutrašnjih funkcija organizma karakterističnih za mlade osobe oba pola u periodu puberteta i adolescencije, koje se mogu javiti i kasnije. Aktivnost polnih hormona, genetska predispozicija, stres i stalna nervna napetost povećavaju masnoću kože, dovode do njenog zadebljanja, izazivaju zatvaranje lojnih žlijezda, a samim tim i pojavu mitesera. Oni se vide kao tamne mrlje ili izbočine na koži i preteče su akni. Kada se zbog stvorenog mitesera lojna žlijezda zatvori, ona ne može više da izlučuje loj na površinu kože. Usljed toga počinje da se uvećava ispod kože (da bubri), a na spoljašnjem dijelu nastaje gnojavi vrh - pustula. Mehanizam ovog procesa još uvijek je predmet istraživanja. U daljem procesu akne mogu preći u teže stadijume, sve do onih najtežih – acne conglobata – koje za sobom ostavljaju ožiljke na koži. Otkloniti uzročnike stvaranja mitesera nije moguće. Ipak, moguće je da se pridržavanjem određenih mjera spriječi nastanak akni a samim tim i njihove posledice. Tretman se sastoji u tome da se zatvorene lojne žlijezde otvore i time dovedu u normalno stanje.

Akne se javljaju kod oba pola, ranije kod djevojčica. Kod muškaraca su zastupljenije na leđima i jačeg su intenziteta.

Zdrava, normalna koža ima hemijski ujednačenu sredinu, i to blago kisjelu. pH sredina se kreće oko 5,5 što spriječava da se na njoj nasele i namnože patološke klice. Kisjeli plašt kože se narušava usljed patoloških promjena kao i usljed češćeg pranja kože alkalnim sapunima i deterdžentima. Iz tog razloga neadekvatna higijenska sredstva sa lošom pH sredinom remete prirodnu ravnotežu kože. Mi preporučujemo da se lice temeljno čisti mlijekom za čišćenje lica, kojim se istovremeno odstranjuje i šminka.

Da, on može biti uzročnik nastanka akni.

Da, i ona može biti uzročnik nastanka akni.

U većini slučajeva umjereno sunčanje blagotvorno djeluje na akne. Slično dejstvo ima i morska voda.

To se ne preporučuje, jer dovodi do komplikacija i težeg i dužeg liječenja.

Zavise od slučaja do slučaja, odnosno od stadijuma akni u kom je liječenje započelo. Za uspješno liječenje akni važno je i strpljenje pacijenta jer liječenje obično traje 3-6 mjeseci a nekad i mnogo duže, u zavisnosti od stanja koje je postojalo kada je liječenje započelo. Za uklanjanje ožiljaka nastalih zbog neliječenih ili pogrešno liječenih akni potrebno je duže vrijeme (čak i do dvije godine), u zavisnosti od dubine ožiljka.

Print Email

Novo
 

ORDINACIJA ZA INTERNU MEDICINU I DERMATOVENEROLOGIJU

Tretmani za njegu problematične kože

Problematic skin care treatments

Which treatments are applied in case of the most frequent skin problems? How effective they are?

Preparations from the Fontis' lab

Preparations from the Fontis' lab

Thanks to a wide variety of our preparations we keep the health and beauty of your skin.

Healthy skin care treatments

Healthy skin care treatments

How to keep the beauty and health of our skin regardless of our age?